Novice

Projekt: UREDITEV SKEDNJA NA KAPLI

  • 21 oktober 2021
  • Number of views: 1616
Projekt: UREDITEV SKEDNJA NA KAPLI

Občina Podvelka je na 3. Javni poziv Lokalne akcijske skupine Mislinjske in Dravske doline LAS MDD (2014-2020) prijavila projekt »Ureditev skednja na Kapli«. Po potrditvi projekta na ravni LAS MDD je bil le ta odobren tudi s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, zato je Občina Podvelka pristopila k sami izvedbi. 

S pomočjo nepovratnih sofinanciranih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja je bil v okviru projekta »Ureditev skednja na Kapli« urejen star župnijski skedenj, ki stoji v centru naselja. Koroški pokrajinski muzej je v prostorih skednja postavil muzejsko razstavo, na kateri so razstavljeni predmeti iz zasebne zbirke Kerbiš Jožeta, p. d. Čuman. Ta je svojo zbirko leta 2020 podaril občini Podvelka. Z muzejsko postavitvijo so zaključili konec septembra 2021, v njej pa so vidni različni kmečki stroji, naprave, pripomočki in orodja, celotno opremljen štibelc, bohkov kot z jedilno mizo, vitrina s starim denarjem in molitveniki. Zbirka vsebuje več kot 560 eksponatov. 

V okviru projekta je minuli vikend Občina Podvelka skupaj s projektnimi partnerji (Koroški pokrajinski muzej, Kulturno Društvo Kapla na Kozjaku in Okrepčevalnica Olga) svojemu namenu predala obnovljen skedenj. 

Muzej bo odprt v sklopu prireditev, na voljo pa bo tudi v naprej organiziranim skupinam.   

Vabljeni k ogledu fotografij zbirke in otvoritve skednja na spodnji povezavi:

http://www.lasmdd.si/Fotogalerija/ArtMID/1392/ArticleID/3792